Afscheid van oud-voorzitter Frits Niessen
Oud-bestuurslid van de Lambertuskerk Frits Niessen (1936 - 2020) is op 23 oktober overleden. Frits was als voorzitter de drijvende kracht achter de restauratie van de Lambertuskerk begin deze eeuw. Zonder zijn inspirerende leiding en met behulp van zijn grote netwerk was de restauratie nooit gelukt.
Frits was vanaf 1980 ook veertien jaar lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Hij hield zich vooral bezig met onderwijs, cultuur en binnenlandse zaken. Niessen was aanvankelijk onderwijzer en leraar Nederlands. Daarnaast was hij als redacteur verbonden aan diverse culturele tijdschriften en actief in het culturele leven. Meer dan dertig jaar was hij voorzitter van de bibliotheken in Raamsdonksveer en in zijn geboortedorp Raamsdonk. Bij zijn vertrek als voorzitter van de Lambertuskerk in 2009 mocht hij het ereburgerschap van Geertruidenberg in ontvangst nemen.
De afscheidsdienst van de 84-jarige Frits Niessen was op 31 oktober in zijn geliefde Lambertuskerk. Vanwege corona konden alleen genodigden aanwezig zijn.
De huidige voorzitter van de Lambertuskerk, Jan van Gils, hield een toespraak. Hieronder een verkorte weergave.
,,Eind negentiger jaren werd ik door Frits gevraagd om in het bestuur te komen van de Lambertuskerk. De kerk stond toen leeg en het interieur was in zeer slechte staat. Frits had zich ten doel gesteld om de kerk te restaureren. Ik herinner me nog dat we op een gegeven moment in de vervallen kerk stonden en ons afvroegen waar we het geld vandaan moesten halen. Frits zei toen: We gaan geen schulden maken. We proberen zoveel mogelijk geld binnen te halen en telkens als we voldoende geld hebben doen we een deel van de restauratie en we zien wel hoe ver we komen. Nou dan had je aan Frits een goeie. Frits had een groot netwerk en was een ontzettende volhouder, een drammer soms. Hij liet niet los voordat hij gedaan kreeg wat hij wilde. En met resultaat: onder zijn inspirerende leiding kwam de fondsenwerving voor de restauratie echt goed van de grond. Frits wist precies hoe je een brief aan een subsidiefonds moest schrijven om geld los te krijgen. Door zijn netwerk wist hij belangrijke mensen aan onze stichting te binden, getuige het comité van aanbeveling dat hij wist samen te stellen (..)
In 2002 was er voldoende geld in kas om de eerste fase van de restauratie van het interieur van de kerk en het monumentale kerkorgel te starten. In september 2004 was de restauratie voltooid.
Toen de restauratie goed op stoom was kreeg Frits een nieuw doel. Er moest een boek komen over de geschiedenis van de kerk. Ans Spee werd gevraagd in de archieven te duiken en de teksten te schrijven. En Frits en ik gingen op zoek naar afbeeldingen voor het boek. Dat was een hele klus want er waren tot dan toe maar heel weinig oude afbeeldingen van de kerk bekend. Internet stond toen pas in de kinderschoenen, maar tot ieders verbazing wist hij te vertellen waar bijzondere prenten en landkaarten te vinden waren. Had hij na eindeloos zoeken via de computer gevonden. En dan gingen we weer op stap, naar de Koninklijke Bibliotheek of het Rijksarchief in Den Haag of allerlei andere instellingen, musea en archieven in alle uithoeken van het land. Onder zijn inspirerende leiding is het een heel mooi boek geworden (..).
In 2009 vond Frits het tijd om het voorzitterschap van de Lambertuskerk over te dragen. De restauratie was geslaagd, de exploitatie liep op rolletjes en het behoud van de Lambertuskerk was voor een aantal decennia veilig gesteld. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Lambertuskerk werd Frits benoemd tot ereburger van Geertruidenberg (..).
We zullen nooit vergeten wat Frits heeft betekend voor de gemeente Geertruidenberg en voor de Lambertuskerk in het bijzonder.